Wratten

  Hoe zien ze eruit?

Wratten onder de voet zien er vaak qua uiterlijk anders uit dan de bekende handwratjes doordat ze onder de voet naar binnen worden gedrukt. Vaak zit er een laagje eelt overheen. Soms zit de wrat op een vervelende plek en is deze pijnlijk of gevoelig.

  Is het een voetwrat of een likdoorn

Wratten en likdoorns zijn vaak lastig te onderscheiden. Het verschil tussen een wrat en een likdoorn is dat een wrat bij zijdelingse druk pijn doet en een likdoorn als men er bovenop drukt.

  Het gevolg van een virus

Wratten worden veroorzaakt door een virus: het humaan papilloma-virus. Van dit virus bestaan meer dan honderd types. Wratten zijn besmettelijk en worden vaak opgelopen in warme en vochtige ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, bijvoorbeeld zwembaden of kleedruimtes. De soorten wratten die aan de voeten voorkomen verdwijnen meestal spontaan, hoewel dit soms jaren kan duren.

  Eerst naar de huisarts

Als u een voetwrat heeft, of denkt te hebben, adviseer ik u contact op te nemen met uw huisarts.
Daar er bij een voetwrat altijd sprake is van weefselwoekering, zal ik de omgeving van de wrat niet eerder behandelen dan met toestemming van de huisarts.

  Behandeling van wratten

Wanneer de huisarts heeft vastgesteld dat het een voetwrat is, kan ik een eventuele eeltlaag rondom de wrat voorzichtig verwijderen, om minder last van druk en irritatie te hebben. Ook zal de behandeling bij een huisarts dan meer effect hebben.

Check ook regelmatig de voeten van uw kinderen!
 
 
Deze website heeft een informatief karakter en is met zorg samengesteld. Het is echter geen vervanging van professioneel advies. Ik raad u aan om bij twijfel en/of vragen contact op te nemen met uw huisarts.