Schimmelnagels

  Schimmelnagels

Schimmels komen bij iedereen voor en worden voortdurend overgedragen. Dit gebeurt tussen mensen, maar ook tussen mens en dier en mens en omgeving. De schimmels die kalknagels veroorzaken behoren in verreweg de meeste gevallen tot een schimmel uit de groep dermatophyten. Deze schimmels zijn voornamelijk aanwezig in vochtige ruimtes als sauna, zwembad, sportschool en douche. Er ontstaat natuurlijk niet altijd een infectie wanneer men in aanraking komt met deze schimmels.

Bij een beginnende infectie komt de aandoening als eerste tot uiting bij de grote teen, om zich vervolgens uit te breiden naar de andere tenen. Een kalknagel is te herkennen door verkleuring van de nagelranden (wit gelig, bruin) en kleine vlekjes op de nagel. In een later stadium kan de nagel geheel verkleuren. De kalknagel is dan vaak wat dikker en brokkelig van structuur en kan zelfs in een nog later stadium in zijn geheel loslaten.

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden raad ik u aan:

  • niet te veel zeep te gebruiken en zeepresten grondig af te spoelen om de natuurlijke beschermlaag van de huid in tact te houden. Ook desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
  • droog uw voeten altijd goed af. Vergeet niet om tussen de tenen extra te drogen
  • gebruik elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt
  • goed passende (leren) schoenen te dragen
  • regelmatig van schoenen te wisselen
  • je schoenen met schimmeldodend materiaal te behandelen
  • altijd slippers te dragen in openbare wasgelegenheden of sportruimtes
  • beducht zijn op kleine beschadigingen van de nagel
  • zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl

Check ook regelmatig de voeten van uw kinderen!

  De behandeling
Als pedicure kan ik het genezingsproces goed ondersteunen. Ik frees de nagel(s) zo dun mogelijk af en ik maak de omgeving van de nagel(s) goed schoon om verdere besmetting te voorkomen. Dat voorkomt ook extra druk op de aangetaste nagel en er verdwijnen al heel wat schimmelsporen wat de genezing bevordert.
Doordat ik de nagelomgeving goed heb schoongemaakt kan de HFL Laboratories gepatenteerde solution spray zijn werk doen. De spray dringt zo door de huid en bereikt zo ook de matrix van de nagel waar de bron zich bevindt.
Bij gebruik voor mycosenagels de solution spray consequent tweemaal daags sprayen. Bij het gebruik op de huid eenmaal daags toepassen.
Een teennagel groeit maximaal enkele millimeters per maand. Het kost daarom enige tijd voordat de aangetast delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid, maar u heeft een reële kans weer gezonde nagels terug te krijgen.
Doordat een schimmelnagel erg traag groeit kan de genezing al snel een jaar duren.

 
Deze website heeft een informatief karakter en is met zorg samengesteld. Het is echter geen vervanging van professioneel advies. Ik raad u aan om bij twijfel en/of vragen contact op te nemen met uw huisarts.